Istoricul localităţii

 

Localitatea Livezi a apărut ca târg în jurul anului 1845, prin colonizarea cu emigranţi evrei, aduşi de moşierul Lascarache Rosetti.

 

Între anii 1850-1970 ia fiinţă în estul Târgului Valea Rea satul care purta acelaşi nume, format din câteva familii de dogari, aduse de boierul Toderaşcu.

Cu timpul, satul s-a mărit cu noi veniţi de diferite religii (catolici şi ortodocşi) din zona Faraoani.

 

Dezvoltându-se în timp, cele două aşezări s-au unit, formând o singură localitate care până în anul 1966 s-a numit Valea Rea, din cauza greutăţilor în circulaţie întâmpinate de caravanele cu sare în drum spre Iaşi, venind de la Târgu Ocna.

 

În anul 1966, în urma reîmpărţirii administrativ- teritoriale a României, localitatea primeşte numele Livezi, datorită suprafeţelor mari cu pomi fructiferi de pe versanţii dealurilor.

 

Cel mai vechi sat al comunei Livezi este satul Poiana, atestat documentar la 1400, cand domnitorul Alexandru cel Bun ii dăruieşte lui Stroe satul Poiana, pe Tazlău.

Tot in satul Poiana există Biserica Ortodoxă din lemn, construită în anul 1736, cu hramul "Sf. Dumitru", declarată monument istoric.

 

Restul satelor comunei au apărut treptat, între anii 1790 şi 1887, fiind populate cu clăcaşi aduşi de diferiţi boieri ai acelor timpuri.

Înapoi


Chestionare

Cum vi se pare noul site?

Foarte bun

Bun

Necesită îmbunătățiri

Prost

Foarte prost

Votează

Galerie Foto Carte de oaspeți